Walther PK380 -a legacélosabb Umarex

Az utóbbi másfél évtized a német gázfegyvergyártásban számos nagy márka eltűnését (ERMA. HS, SM) hozta, az Umarex tavaly magába olvasztotta az utolsó nagy konkurenset, a Röhmöt. Mindenki rettegett az elgagyisodástól a különböző netes fegyverfórumokon is. Megjegyzem én nem osztottam mindenben az aggodalmakat, hiszen a 2009-ben bemutatott Umarex HK P30 a maga acél elsütőszerkezetével komoly előrelépés volt, és a második generációjának már a szánja sem repedt meg. A 2010-es IWA-n aztán minden gázpisztolykedvelő majd’ hanyatt esett, a “steel dream”-ként hirdetett PK380 prototípusoktól.

Álom a tok kivételével

Az alapos csúszások után csupán 2010 karácsonya előtt végre a boltokba került PK380 azért nem is lett teljesen “acél álom”. Igaz, a szóban jelzett 300-350 eurós ár is csupán 220-250-esre szelidült. A tokbelsőrész ugyanis itt nem acél, hanem cinköntvény, ez foglalja magában a merev, kiszerelhetetlen (szinteltoltásos, akasztózott) acél csőbetétet is, melyet a spiáter körbefog teljesen. A csőbetét acélja csak a csőtorkolati menetnél látszik – én igazából nem élrtem miért nem a szintén a konszernhez tartozó Röhmök tömör acélcsövét alkalmazták. Viszont tényleg acél a szán – ami eleve gázpisztolynak gyártott (nem konverzió), PTB-s fegyver esetében emlékeim szerint példátlan. Acél a komplett elsütőszerkezet (kivéve a műanyag elsütőbillentyűt, de az az élesen is műanyag), acél még a tárkioldó kar is!

Tűzkészen viselhető

Az acél szánban repülő ütőszeget találunk, így még nem biztonsági állásban levő kakassal is teljesen biztonságos csőretöltve-fesztelenítve-kibiztosítva viselni. Itt a szánban viszont egy jókora luk tátong belül, a gázpisztolyban ugyanis nincs passzív ütőszegbiztosítás – ez nem nagy probléma, hiszen olyan magasról kéne csőtorkolatra ejteni a vétlen lövéshez, ahonnan az eldurranó gázpatron már nem vészes.

Értelmes szétszedés

A PK380 gázpisztoly dobozában szerencsére hiába keresgélünk mindenféle ostoba kulcsokat, mint az élesnél, itt olyanra nincs szükség, gyerekzár sincs.
Egyszerűen ellenőrizzük a töltetlenséget. Ekkor vesszük észre, hogy a tár nem azonos az éles pisztolyéval, mert elölről egy lépcsőt préseltek be. Így a 9 mm Browning Short lövedékes lőszer be sem tárazható. A műanyag tokon pedig egy vállat alakítottak ki a tárfészekben, így az éles tár be sem tehető a gázpisztolyba.
Node visszatérve a szétszereléshez: a szétszedőkart egyszerűen lehúzzuk, majd a szánt ütközésig hátrahúzzuk, majd felemeljük, és előre lehúzzuk a csőről.
A cső ugye marad a tokban, így a felemeléshez a gáz-szán vezetőléceiből egy darab ki van marva. Emiatt a gáz- és éles szánok nem kompatibilisek egymással, még ha egyébként szinte teljesen megegyeznek is.
Érdekes még, hogy a tokban marad a helyretoló rugó vezetőrúdja, mely műanyag, és így legalább nem tudom elveszteni.
A fent leírt különbségek kivételével a gázpisztoly mindenben azonos az élessel. Tehát nincs fesztelenítő ezen sem, az elsütőszerkezet pedig DA/SA, aminél ez jól jönne.

Szilveszteri nyúzóteszt

A PK380 gázpisztoly egy példányával az élessel együtt lőttünk el 50 db Fiocchi 9 mm PAK riasztót, hibátlanul teljesített. Egy ilyen árfekvésű fegyvernél ez még picit kevés az üdvösséghez, és mivel harácsony előtt megérkezett saját kifejezetten tesztre kapott példányom, azt vetettem alá alapos nyúzásnak.
Előttem 1 tar riasztót (hibátlanul), majd nem pucoltam egy hétig. Szilveszter éjjel egy tár vegyes (Uma, Wadie, CS és PV) gázpatronnal nyitottam, ezek egy része lejárt szavatosságú volt. Az első lövés “pfffff” hangot adott, ez láthatóan nagyon régen lejárt, üzemképtelen patron volt. Töltőfogás (hja, önvédelemre csak revolvert!), majd a többi töltény hibátlanul kiszaladt. Én meg szaladtam ellenkező irányba, lelkes fuldoklást megvalósítva.
Ezután arra törekedtem, hogy elmocskolódással elakasszam a pisztolyt, így a “tisztítótár” riasztó után következő, több, mint 70 lövést rakétázva adtam le. Fiocchi és Umarex riasztó vegyesen használva, minden tár első lövését revolverezve leadva. Tökéletesen működött, aztán jött néhány csőretöltési hiba, ami egyértelműen az elkoszolódás számlájára írható.

Gázpisztolyként luxuscikk

A 100 ezer forintos 9 mm Br. Short PK380 az éles műanyagtokos pisztolyok mezőnyében olcsónak számít, míg egy 70 ezer forintos 9 mm PAK gázpisztoly borzasztóan drága. Ellenben a maga kategóriájában összehasonlíthatatlanul többet nyújt, kiemelkedőbb, mint az éles.

Cikk: Vass Gábor

 

Related Posts