Umarex Colt Double Eagle – Dupla sas

Az Umarex által gyártott öntöltő Colt-másolat gázpisztolyok közül talán ez a modell, a Double Eagle Combat Commander a leghasználhatóbb önvédelmi célra.

Az eredeti

A Colt cég ennek a gázpisztolynak az eredetijével kívánta felvenni a versenyt a double action elsütőszerkezetű öntöltő pisztolyok piacán az 1990-es évek elején. A Double Eagle tulajdonképpen egy M1911 szánját és csövét párosította össze egy revolverező elsütőszerkezetű (Double Action/Single Action) tokkal. Az éles fegyver tokjának bal oldalán, a markolathéj elejénél kis fesztelenítő kar volt, mely a gázpisztolyról hiányzik, így azon semmilyen biztonsági szerkezet sincsen, kézzel kell feszteleníteni.

Az éles modellt rövid ideig gyártották kudarcának oka egysoros tárának kis kapacitása, és nem éppen jól sikerült formaterve volt. A kompakt méretű Combat Commander esetén a fegyver összképe némileg kedvezőbb, és mérete is jobban viselhetővé teszi. (Gázpisztként korábban mindkét méret létezett, ma már csak a kompakt.)

A fesztelenítő hiányán túl a kezelőszervek működése ott tér el jelentősen a mintaként szolgáló modellétől, hogy a tár kiürülésekor a szán ugyan hátraakad, de nincs valódi szánakasztó, hanem csak tár adogatólemeze kerül a szán útjába. Tárcserekor ezért tárkioldó gomb megnyomása után sem esik ki a tár, hanem úgy kell kirángatni. Ez nem tesz jót a tár műanyag fenekének. A tár kivételekor a szán előresiklik.

A szánakasztónak látszó dolog

A szétszerelésnél kell rájönnünk arra, hogy a szánakasztónak maszkírozott kar valójában nem más, mint a szétszedést lehetővé tevő tengely megfogását szolgáló rész. A töltetlenség ellenőrzése után ezt kell lefele fordítani 90 fokban és kihúzni. Ezután a cső alatt levő U-alakú tömb hátrébb csusszanhat, és a szánt hátrahúzhatjuk annyira, hogy a vezetőlécekről hátrafele le tudjuk húzni.

A gázpisztoly egyébként a szokásos felépítésű, szabad tömegzáras, a cső a tokkal egy anyagból öntött. Természetesen az egész gázpisztoly anyaga cinköntvény. A cső belül acélbetétes, akasztókkal, keresztcsapokkal ellátott. A szinteltolás miatt át sem nagyon lehet rajta látni.

A hüvelykivető a tokon acélból van, a hüvelyvonó kialakítása pedig a szánban igazán érdekes. Nem egy karom alakú alkatrész, hanem egy 5 mm vastag gombában végződő acélrúd az ütőszeg felett, melyet erős csavarrugó tart a helyén. A hüvelykivetés ezáltal szinte felfele történik, a hüvelykivető nyílás is jóval nagyobb, mint az éles modellen.
Érdekes még, hogy a jobb markolathéj alatt billentyű tengelye és az elsütőrúd teljesen szabadon fut.

Használat, viselés

A Colt Double Eagle gázpisztoly Umarex 9 mm PAK riasztótölténnyel kipróbálva megbízhatóan működött. Revolverezve feltűnő, hogy az ütőszeg milyen sekély beütési nyomot hagyott, lehetséges, hogyha a tartós használattól a drótból hajlított kakasrugó kezd kigyengülni, akkor annak ereje nem lesz elég a lövés kiváltásához.

A gázpisztoly kakasát egyébként csőretöltve való viseléskor fél-felhúzott állásba kell állítani, különben nyomja az ütőszeget, és a kakast érő ütésre működésbe jöhet a fegyver.
A revolverező elsütőszerkezet és a kakas biztonsági állása miatt tituláltam ezt a gázpisztolyt a leghasználhatóbbnak az Umarex “Coltok” közül, azonban az egysoros tár kapacitásához (8 db) és a teljesítményhez képest meglehetősen nehéz és vaskos ez a gázfegyver.

A műanyag markolathéjak felső része kiszélesedik kényelmetlenné téve a megfogást, mely amúgy is alapvetően csak a nagy tenyérrel és hosszú újakkal rendelkezőknek megfelelő. A Colt Double Eagle Combat Commander a szokásos Umarex 9 mm PAK gázpisztolyok mezőnyéből különösképpen nem emelkedik ki. Ára, mely 2010-ben 35-40 ezer forint közti is ezt tükrözi.

Cikk: Vass Gábor
Fotó: UP

 

Related Posts